Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH

USAlD-ov projekt "Jačanje uloge dijaspore u ekonomskom razvoju BiH" ima za cilj da promovira, stimulira i podrži investicije iz dijaspore u BiH.

Projekt ima tri glavne komponente a to su podrška razvoju strateškog okvira za angažman i investicije iz dijaspore u BiH koji bi se uključio u strategije ekonomskog razvoja i akcijske planove na svim nivoima vlasti države, entiteta, kantona i općina, povećanje direktnih investicija iz dijaspore kroz tehničku podršku i grantove odgovarajućim malim i srednjim poduzećima u početnoj fazi.

Podrška uključuje uspostavljanje bosansko hercegovačkog dijasporskog tržišta i program grantova kroz odabir poslovnih planova koji bi podržao inovativne i ideje koje imaju veći potencijal za razvoj. Projektna podrška, osim bespovratnih sredstava, uključuje i pružanje poslovnih savjetodavnih usluga te drugu tehničku podršku. Uspješni investitori i startup-i će, također, biti u prilici aplicirati za kredite koji su dostupni kroz drugi, komplementaran USAlD-ov program. Ukupan iznos sredstava je 5,2 milijuna dolara od čega se milijun dolara odnosi na grant sredstva. Prosječna visina grant sredstava bit će od 30.000 do 35.000 KM.

Jedan od ciljeva projekta je pokretanje Biznis centra, gdje će svi potencijalni investitori moći dobiti točne i pravovremene informacije a drugi je da se napravi Online platforma putem koje će se moći prijavljivati i uvezivati ponuda i potražnja.

Kompanije koje se prijave morat će zadovoljiti određene kriterije kao što su: tvrtka ne može biti starija od pet godina, da ima suvlasništvo od 25 posto ili više od strane dijaspore ili da ima direktan ugovor sa ugovornim partnerom iz dijaspore, koji će u projektu sudjelovati sa 50 posto dok će preostali dio sredstava biti podmiren iz granta. Partneri na projektu su agencija Restart i Naša Perspektiva.



Priopćenja