Od deset tvrtki u BiH koje su uplatile najviše PDV-a u prvih 6 mjeseci, sedam je iz FBiH

Deset tvrtki iz Bosne i Hercegovine uplatilo je ukupno 388 milijuna KM poreza na dodanu vrijednost u prvih šest mjeseci 2017. godine.

To su tvrtke koje su također u prvoj polovici 2017. godine izvršile najveće uplate PDV-a u BiH, potvrđeno je iz Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje BiH.

Osim najvećih uplata po osnovu PDV-a, radi se o poduzećima koja su svoje poslovanje čitav niz godina temeljile na poštivanju zakonskih propisa iz oblasti indirektnih poreza, što znači da se radi o potpuno urednim poreznim obveznicima.

Od deset tvrtki koje su naviše uplatile poreza na dodanu vrijednost u prvoj polovici 2017. godine sedam je iz Federacije BiH, a tri iz Republike Srpske, a radi se o sljedećim: 

BH Telecom d.d. Sarajevo, JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, Telekomunikacije RS-a - Mtel, Tvornica duhana Sarajevo, Elektroprivreda hrvatske zajednice Herceg-Bosne d.d. Mostar, Bingo d.o.o. Tuzla, JP Hrvatske telekomunikacije Mostar, Optima Grupa d.o.o. Banja Luka, Mješoviti holding ERS-MP a.d. Trebinje i RiTE Ugljevik, te RMU Banovići.

Za sve ove porezne obveznike u BiH UIO će u narednom periodu uvesti tzv. 'Horizontalni monitoring', točnije poseban vid kontrola koji se temelji na uzajamnom povjerenju i suradnji UIO s poreznim obveznicima.

Horizontalni monitoring ima nekoliko prednosti, a osnovni cilj ovakvog načina kontrole je pomagati i uticati na ispunjavanje obveza poreznih obveznika.

„Kao što se svakog mjeseca na web stranici UIO objavljuje tzv. 'Crna lista' na kojoj se nalaze svi dužnici po osnovu PDV-a, akciza, carina i cestarina, tako će UIO u narednom periodu formirati i tzv. 'Bijelu listu' onih obveznika za koje se pokazalo u prethodnom periodu da su u najvećoj mogućoj mjeri ispunjavali sve svoje obveze, te poštivali sve zakonske propise iz oblasti indirektnih poreza“, naglašavaju iz UIO.

Ističu da je to slučaj u mnogim modernim poreznim upravama u zemljama članicama Europske unije, tako će i UIO slijediti ovaj primjer. Obveznici objavljeni na 'Bijeloj listi' UIO sigurno će imati veliku prednost prilikom sklapanja svojih budućih poslovnih transakcija.

Uprava za indirektno oporezivanje je u sedam mjeseci  2017. godine prikupila rekordnih tri milijarde BAM.



Priopćenja