Kinesko gospodarstvu u prvih sedam mjeseci 2017.

Kinesko Ministarstvo trgovine objavilo je kako su inozemne investicije kineskih tvrtki u nekretnine, kulturu, sport i sektor zabave značajno pale tijekom prvih sedam mjeseci 2017. Naime, nefinancijska izravna inozemna ulaganja kineskih tvrtki pala su 44,3 posto na godišnjoj razini (na 57,2 milijarde USD) i to većinom zbog vladinih mjera u cilju smanjenja nerazboritih investicija. Istovremeno, inozemne investicije kineskih tvrtki uključenih u inicijativu Pojas i put povećale su se za 5,7 postotnih bodova u odnosu na isto razdoblje prošle godine (iznosile su 7,65 milijardi USD, što čini 13,4 posto ukupnih inozemnih investicija kineskih tvrtki). Izravna inozemna ulaganja u kopneni dio Kine pala su za 1,2 posto i to na 485,42 milijarde yuana (otprilike isti iznos u kunama odnosno 72,79 milijardi USD).

Prema službenim podacima, od siječnja do srpnja ove godine u Kini je osnovano 17.703 novih tvrtki s inozemnim kapitalom što je porast od 12 posto na godišnjoj razini, a nastavio se i trend priljeva inozemnih investicija u luksuzne i visokokvalitetne sektore.

High-tech proizvodnja u Kini i dalje prosperira; o tome svjedoči porast izravnih inozemnih investicija od 8,3 posto (ukupno 37,39 milijardi yuana), dok su izravne investicije u high-tech usluge porasle 16,8 posto (na 70,31 milijardi yuana).



Priopćenja