Još jedan američki prekomorski teritorij grca u financijskim problemima

Američki Djevičanski otoci. U tom karipskom arhipelagu od tri otoka na kojima živi oko 100.000 stanovnika javne su financije na rubu sloma. Teritorij duguje čak 2 milijarde dolara investitorima što ga, gledano po stanovniku, čini najzaduženijom administrativnom jedinicom u SAD-u.

Američki Djevičanski otoci godinama su javne usluge financirali zaduživanjem na Wall Streetu. Naime, investitori su rado kupovali obveznice tog teritorija, trostruko oslobođene poreza na kapitalnu dobit - na lokalnoj, državnoj i saveznoj razini. Međutim, nakon što je u svibnju Portoriko bankrotirao, ulagači dug Američkih Djevičanskih otoka zaobilaze u širokom luku. Iako je turizam glavna gospodarska grana, na ekonomiju otoka snažno se odrazilo zatvaranje rafinerije nafte Hovensa prije pet godina koja je bila najveći pojedinačni poslodavac.

BDP otoka se od 2008. smanjio za gotovo trećinu. Kako bi iznašla novca za otplatu dugova, vlada guvernera Kennetha Mappa predložila je smanjenje javne potrošnje za 10 posto. Nedavno je povećano i oporezivanje alkoholnih pića, cigareta i zašećerenih pića, a vlada je zaprijetila da će dati na dražbu nekretnine pojedinaca i tvrtki koje su porezni dužnici.

(Poslovni dnevnik)



Priopćenja