BiH priprema odgovor na povećanje pristojbe za fitosanitarni nadzor pri uvozu u RH

Ministarstvo poljoprivrede RH  donijelo je novi „Pravilnik o inspekcijskom nadzoru  i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima“ koji je stupio na snagu 15. srpnja 2017.godine. Stupanjem na snagu, novi Pravilnik je izazvao popriličnu buru negodovanja kod  bh. institucija.

Stupanjem na snagu Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima i zbog povećanja pristojbe za fitosanitarni nadzor pri uvozu poljoprivrednih proizvoda u RH, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, izjavio je da će BiH reagirati na odluku Hrvatske o enormnom povećanju takse za fitosanitarni pregled voća i povrća prilikom uvoza u RH.

Ministar Šarović je kazao da se radi o necarinskim barijerama za izvoz bh. proizvoda na tržište Republike Hrvatske. Ministar Šarović je kazao kako se vrše konzultacije ministara trgovine i poljoprivrede  iz zemalja CEFTE, te kako bi bilo dobro da se zajedno udruže i prema Hrvatskoj pošalju  zajednički odgovor u smislu upozorenja na nešto što je smetnja slobodnoj trgovini i što nije u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. 



Priopćenja