Prezentacija Grada Dubrovnika

Generalni konzulat RH u Milanu svake godine za Dan Državnosti predstavlja jedan hrvatski grad s ciljem turističke, gospodarske i kulturne promocije Republike Hrvatske pred turističku sezonu. Kao dodatni razlozi ovogodišnjem odabiru predstavljanja Dubrovnika bile su dvije važne obljetnice u ovoj godini: 230. obljetnica smrti Ruđera J. Boškovića i 450. obljetnica smrti Marina Držića, dvojice hrvatskih velikana rođenih u Dubrovniku, koji su značajan dio svog rada ostvarili u Italiji.

Bogata kulturna večer u milanskoj palači SeiCentro predstavila je  Republiku Hrvatsku i Grad Dubrovnik Milanu u punom književnom, glazbenom, dramskom, likovnom i povijesnom izričaju.  

Uslijedio je dio posvećen Ruđeru Boškoviću i Marinu Držiću kao primjeru međusobnog prožimanja dviju obala jadranskog mora, a koji su vinuli Hrvatsku u sam vrh svjetske kulturne i znanstvene baštine.

Autor Stjepan Špoljarić predstavio je  prijevod na talijanski jezik knjige „Ruđer Bošković u službi diplomacije Dubrovačke republike“, izdane u nakladništvu Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske – Diplomatske akademije, Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske te Gimnazije Dubrovnik.

Dvije izložbe likovnih autora, enogastronomija i bogat glazbeni program predstavili su Dubrovnik i Hrvatsku u centru Milana. Program je završio turističkom i enogastronomskom prezentacijom Grada Dubrovnika „Grad za sva godišnja doba“ u organizaciji Turističke zajednice Grada Dubrovnika.

 



Priopćenja