Malezijska kompanija Petronas odustala od izgradnje LNG terminala

Malezijska kompanija Petronas odustala je od izgradnje 11,4 milijarde CAD vrijednog LNG terminala na obalama Britanske Kolumbije. Odluka da se odustane od izgradnje Pacific NorthWest LNG postrojenja donesena je nakon pet godina proučavanja i pregovaranja s političkim dužnosnicima, organizacijama za zaštitu okoliša i predstavnicima autohtonog stanovništva. Tijekom tog razdoblja cijene LNG-a znatno su se smanjile jer su države kao Australija i SAD pustile u pogon velika i skupa postrojenja te time znatno utjecale na smanjenje potražnje što je rezultiralo padom cijena LNG-a na svjetskom tržištu. Federalna Vlada je dala uvjetovani pristanak za ovaj projekt u rujnu 2016. godine.

Petronas je kupio B.C. kompaniju Progres Energy Canada 2012. godine za 5,5 milijardi CAD. Petronas i partneri već su utrošili oko 400 milijuna CAD u pripremi terena i u prosjeku oko 2 milijarde CAD godišnje za bušenje u potrazi za prirodnim plinom. Cijeli projekt, uključujući i izgradnju terminala, stajao bi Petronas oko 36 milijardi CAD. Međutim odlučeno je da se odustane od ovog projekta, a kao glavni razlog navedeno je smanjenja cijena LNG-a na svjetskom tržištu. 

Od oko 15-tak najavljenih LNG projekata u B.C.-ju samo je jedan najavio namjeru nastavka izgradnje. Radi se o malom postrojenju Woodfibre LNG. Svi ostali, uključujući i projekte najavljene od strane The Royal Dutch Shell PLC, Chevron Corp i Exxon Mobil Corp trenutno su stavljeni na čekanje.            



Priopćenja