Prvi povijesni sastanak Radne skupine za trgovinu i investicije SAD i UK

Prigodom svog službenog posjeta SAD-u, britanski ministar za međunarodnu trgovinu Liam Fox u Washingtonu se 24. srpnja 2017. sastao s američkim predstavnikom za trgovinu Robertom Lighthizerom te održao prvi povijesni sastanak zajedničke američko-britanske 'Radne skupine za trgovinu i investicije', sastavljene od predstavnika vladinih agencija SAD i UK te delegacija obje zemlje.

Radna skupina će se prvotno fokusirati na nastavak komercijalnih aktivnosti između dviju zemalja, ali i nastojati postaviti temelj za mogući budući trgovinski sporazum između UK i SAD nakon službenog izlaska UK iz EU 2019.

Tom prigodom ministar Fox je izjavio kako su SAD najveći pojedinačni britanski vanjskotrgovinski partner, a potencijalni budući bilateralni trgovinski sporazum mogao bi povećati trgovinsku razmjenu do 2030., sa sadašnjih 167 milijardi funti godišnje na 207 milijardi funti godišnje, ukoliko bi obje zemlje uspjele ukloniti postojeće barijere. Iako očekuje zahtjevne pregovore, posebno u poljoprivredi, britanski ministar Fox je također dodao kako UK u tom smislu ima podršku američke administracije i Kongresa.

Predstavnik za trgovinu SAD Robert Lighthizer je sa svoje strane pozdravio ovaj prvi sastanak te izjavio kako očekuje kako će Radna skupina biti ključni mehanizam za produbljivanje ionako snažnih bilateralnih gospodarskih odnosa između dvije zemlje. Naime, SAD su najveći pojedinačni investitor u UK, a prema dostupnim američkim statistikama UK i SAD investirale su oko 1 trilijun američkih dolara u međusobna gospodarstva.



Priopćenja