BREXIT: Francuske banke mogle bi vratiti u Pariz 1.000 radnih mjesta

Nakon sastanka s francuskim ministrom gospodarstva Brunom Le Maire-om,  Francuski bakarski savez koji okuplja najveće francuske banke najavio je da bi njegovi članovi mogli vratiti u Pariz oko tisuću radnih mjesta. Prema riječima Francuskog bankarskog saveza ovaj potez bi neizravno mogao stvoriti još 3.000 novih radnih mjesta. No, banke su ipak postavile neke uvjete prije nego što se dublje obvežu. Podsjetile su francusku Vladu da će broj repatrirani radnih mjesta jako ovisiti o „ budućim propisima vezanim uz uvjete vršenja financijskih aktivnosti u Europskoj uniji“.

Kako bi ih privukao u francuski glavni grad ministar Bruno Le Maire podsjetio je banke na aktivnosti koje je francuska Vlada poduzela da Pariz bude „atraktivan, kompetitivan“ financijski centar u „vrlom konkurentnom međunarodnom prostoru“.

Zasad je samo Frederic Oudea, glavni direktor bankarske grupe Societe Generale, prije dva tjedna najavio da bi grupa iz Londona u Pariz mogla prebaciti između 300 i 400 radnih mjesta. Ostale banke, kao Credit Agricole i grupa BPCE (Natixis, Caisse d'Épargne i Banque Populaire) koje su manje prisutne u londonskom City-u, planiraju preseliti manji broj ljudi. Samo banka HSBC namjerava uspostaviti svoje europsko sjedište u Parizu.



Priopćenja