Cijene kuća padaju dok se građevinski bum usporava

Prema mišljenju ekonomista Chrisa Richardsona, koji predviđa da će službene kamatne stope početi rasti  2018. godine, početni porast stambene izgradnje posljednjih godina početi će se smanjivati, što je ključni element za gospodarstvo.

Novi odvojeni rezultati pokazuju kako je u protekloj financijskoj godini zajednička vrijednost glavnih gradskih nekretnina porasla za 9,6 posto, što je za 8,3 posto više nego u 2015./16. Ipak, osnovni podaci pokazuju kako su velike razlike u promjenama cijena na razini cijele zemlje.

Glavni ekonomist HSBC banke  Paul Bloxham očekuje kako će središnja banka početi podizati kamatnu stopu u prva tri mjeseca 2018. godine. On vjeruje kako su dva ključna čimbenika koja su prisilila banku da smanji gotovinsku stopu do rekordne niske razine od 1,5 posto  u povlačenju, a to su rast rudarstva i potreba da australski dolar ostane konkurentan u uvjetima niske globalne kamatne stope.

Međutim, Richardson smatra da guvernera Philipa Lowea i njegovu središnju banku treba uvjeriti kako je nužan rast plaća prije nego što započne s povećavanjem stopa.

 



Priopćenja