Eurostat: robna razmjena EU i eurozone sa svijetom intenzivirana u svibnju

Robna razmjena Europske unije i eurozone s ostatkom svijeta znatno je intenzivirana u svibnju, pri čemu je skok uvoza na godišnjoj razini nadmašio povećanje izvoza pa je višak u trgovinskoj bilanci oba područja smanjen, pokazale su prve procjene Eurostata.

Izvoz robe iz 28-članog EU u ostatak svijeta porastao je u svibnju za 15,9 posto u odnosu na isti mjesec godine ranije, dosegnuvši vrijednost od 165,4 milijarde eura, pokazuju prve procjene statističkog ureda Europske unije, bazirane na sezonski neprilagođenim podacima.

Vrijednost robnog uvoza uvećana je u istom razdoblju 17,2 posto, na 161,4 milijarde eura.

U travnju robni je izvoz iz EU prema revidiranim Eurostatovim podacima smanjen na godišnjoj razini 1,6 posto dok je uvoz uvećan 1,8 posto.

Iz svibanjskih podataka proizlazi višak EU-a u međunarodnoj robnoj razmjeni u iznosu četiri milijarde eura, što je za približno milijardu eura manje u usporedbi s prošlogodišnjim svibnjom.

Unutar EU-a robna je razmjena porasla u svibnju na godišnjoj razini za 12,7 posto, na 288,1 milijardu eura, pokazale su prve procjene statističkog ureda EU-a.

Eurozona je također prema prvim procjenama Eurostata zabilježila snažan skok robnog izvoza u svibnju, za 12,9 posto na godišnjoj razini, na 189,6 milijardi eura, pokazuju sezonski neprilagođeni podaci. Uvoz je porastao 16,4 posto, na 168,1 milijardu eura.

(Hina)



Priopćenja