Njemačka gubi titulu najvećeg tržišta svinjetine

Dijelom zbog okretanja trendu zdravije prehrane, a dijelom zbog priljeva migranata, u Njemačkoj se jede sve manje svinjskog mesa, a taj bi se trend trebao nastaviti i idućih godina. Prema službenim podacima na koje se poziva Bloomberg, prošle je godine u Njemačkoj potrošeno najmanje svinjetine po glavi stanovnika od 2005. godine, svega 36,2 kilograma.

Njemačka je najveći potrošač svinjetine u Europi, a još 2011. Nijemci su pojeli 40,1 kilogram te vrste mesa. Prema podacima Euromonitora, ukupna potrošnja svinjskog mesa u pet je godina smanjena za 10 posto na približno 2 milijuna tona. No, dok potražnja za svinjetinom u Njemačkoj opada, raste u susjednim državama, Poljskoj, Francuskoj i Austriji. Okretanje leđa svinjetini na prvi je pogled pomalo začuđujuće u državi koja ima više od 1.500 vrsta kobasica koje se većinom rade od svinjskog mesa, a kobasici Currywurst posvećen je i jedan cijeli muzej. Njemačke klaonice godišnje trebaju 60 milijuna svinja.

(Poslovni dnevnik)



Priopćenja