Porast deviznih rezervi Narodne banke Srbije na kraju lipnja

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) iznosile su na kraju lipnja 2017. godine 9,67 mlrd EUR, i veće su za 178,1 mil EUR u odnosu na kraj prethodnog mjeseca, priopćila je Narodna banka Srbije (NBS). Ovim iznosom deviznih rezervi osigurava se pokrivenost novčane mase M1 od 198 posto i oko šest mjeseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje odgovarajuća razina pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obvezne rezerve i drugim osnovama) na kraju lipnja iznosile su 7,97 mlrd EUR, što je za 176 mil EUR više nego na kraju svibnja. Devizne rezerve su u lipnju u najvećoj mjeri povećane po osnovi intervencija NBS kupovinom deviza na međubankarskom deviznom tržištu, pri čemu je ostvaren priljev od 275 mil EUR, što je bilo više nego dovoljno za pokrivanje odliva nastalih po osnovi neto razduženja države po kreditima u iznosu od 103,6 mil EUR.

Dodatno, neto priljevi po osnovi upravljanja deviznim rezervama, donacija, vrijednosnica i drugim osnovama u ukupnom iznosu od 114,9 mil EUR u potpunosti su nadomjestili odljeve po osnovu nepovoljnih promjena međuvalutnih odnosa na međunarodnom financijskom tržištu (108,2 mil EUR). Opseg realizirane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u lipnju iznosio je 513,4 mil EUR i bio je za 147,2 milijuna veći nego u prethodnom mjesecu.

U prvih šest mjeseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizirano je ukupno 2,45 mlrd EUR. U lipnju je zabilježena nominalna aprecijacija dinara u odnosu na euro od 1,5 posto, a NBS je u tom mjesecu intervenirala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 345 mil EUR u cilju ublažavanja pretjeranih kratkoročnih oscilacija tečaja, navodi se u priopćenju NBS.



Priopćenja