Konzorcij Sjevernog toka 2 ustao protiv američkih prijetnji

Europske energetske kompanije koje sudjeluju u konzorciju za gradnju plinovoda Sjeverni tok 2 oštro su kritizirale američke prijetnje sankcijama tom projektu. Prema navodima Financial Timesa, gradnja plinovoda koji bi ruski plin doveo do obala Njemačke polako prerasta u najveću bitku na korporativnom i političkom planu.

Isabelle Kocher, čelnica francuske energetske kompanije Engie izjavila je kako se nada da su čelnici skupine G20 iskoristili prošlotjedni sastanak u Hamburgu kako bi američku vladu i predsjednika Donalda Trumpa uvjerili da je prijetnja sankcijama potpuno “neprihvatljiva”.

Podsjetimo, američki je Senat sredinom lipnja odobrio proširenje liste ruskih kompanija na koje bi se primjenjivale sankcije SAD-a zbog pripajanja Krima. Najzvučnije ime na toj listi je plinovod Sjeverni tok 2, trenutno najznačajniji projekt ruskog plinskog diva Gazproma, čiji se završetak radova očekuje 2019. godine. Da bi se proširene sankcije počele primjenjivati, potrebno je da ih potvrdi Zastupnički dom.

No, čak da ih donji dom i odbije, odluka Senata jasno pokazuje koliko su američko-ruski odnosi daleko od normalizacije, ocjenjuju analitičari.

Troškovi gradnje plinovoda čija trasa prolazi podmorjem Baltičkog mora iznose 9,5 milijardi eura, a polovicu tog iznosa financirat će konzorcij u sastavu Engie, zatim anglo-nizozemski Royal Dutch Shell, austrijski OMV te njemačke kompanije Uniper i Wintershall.

(Poslovni dnevnik)



Priopćenja