Žitoproizvod i KIM primili halal certifikate

Žitoproizvod i KIM Mljekara Karlovac prve su dvije tvrtke iz prehrambenog sektora u Karlovačkoj županiji koje su ispunile sve norme iz halal standarda, a direktorica KIM-a Andreja Bušić i direktor Žitoproizvoda Mario Scherr primili su u četvrtak i halal certifikate koje im je u restoranu Panorama predao Admir Muhić, glavni imam medžlisa karlovačke islamske zajednice.

Tijekom certificiranja moraju se ispuniti zahtjevi same procedure i halal norme, te uskladiti poslovanje s Pravilnicima o auditu, o halal klanju životinja, o zaštitnom znaku i o halal statusu aditiva, a Halal norma registrirana je u Hrvatskom zavodu za norme pod oznakom HRN BAS 1049:2010.

Stjecanjem HALAL certifikata, kazao je Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete pri Islamskoj zajednici u Hrvatskoj, KIM-u i Žitoproizvodu otvaraju se vrata islamskih zemalja kao jednog od najbrže rastućih tržišta na svijetu. Snaga tog tržišta, kazao je Dugonjić, procjenjuje se na preko 650 milijardi američkih dolara.

Tijekom ove godine Centar planira doseći izdavanje stotog certifikata, čime postajemo regionalni lidera u halal proizvodnji i europskog lidera u halal turizmu. Naime, već su 30-ak hotela u hrvatskoj nositelji halal certifikata, što nećete naći ni u jednoj europskoj zemlji. Time je i Hrvatske unijela dodatnu vrijednost u EU, i to želimo iznijeti u brend CHFD “Croatia Halal Friendly Destination”. Isto tako, Hrvatske je još jedna nepoznanica na halal tržištu bliskoga i dalekoga Istoka, a pozdravljam i aktivnosti Hrvatske gospodarske komore koja podržava i halal certifikaciju kojom se jača i konkurentnost hrvatskih tvrtki na međunarodnom tržištu, s to može privući i inozemne investitore u Hrvatsku, kazao je Dugonjić.

I sam restoran Panorama u kojem se odvijala svečanost dodjele halal certifikata krenuo je već u proceduru njegova stjecanja.

Usvajanje halal certifikata, kazao je Mario Scherr, neznatno poskupljuje proizvodnju zbog implementacije niza dodatnih kontrola u svim segmentima proizvodnje, a Dragica Crnković, direktorica za kontrolu kvalitete u Žitoproizvodu kazala je da u proizvodnju po halal normama ne smije ući genetski modificirana žitarica, a najstrože je zabranjena prisutnost etilnog alkohola u bilo kojem segmentu proizvodnje, što se odnosi i na radnu snagu.

(Lider)



Priopćenja