DZS: Svibanj s blagim padom turističkih noćenja

Broj turističkih noćenja u komercijalnim smještajnim objektima u svibnju je pao za otprilike 3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec iako je turista došlo 4,1 posto više, dok je u prvih pet mjeseci dolazaka i noćenja bilo više nego lani, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Ukupno je, po podacima DZS-a u komercijalnim smještajnim objektima u svibnju ove godine boravilo 1,2 milijuna turista ili 4,1 posto više, a pad u noćenjima od oko 3 posto rezultat je 4,1 milijuna noćenja.

Slične podatke za svibanj ove godine već su ranije objavili iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ) prema sustavima eVisitor i eCrew, uz napomenu da je blagi pad noćenja očekivan zbog različitog rasporeda blagdana i praznika u odnosu na prošlogodišnji svibanj.

Domaćih turista u svibnju je u komercijalnim smještajnim objektima bilo 180 tisuća ili 5,3 posto više nego u lanjskom svibnju, a njihovih 407,4 tisuće noćenja minus je od blagih 1,6 posto. Slično je i sa stranim turistima kojih je u svibnju došlo 4 posto više te su ostvarili 3,7 milijuna noćenja ili 3,6 posto manje.

(Hina)



Priopćenja