Cerar s Hrvatskom spreman pregovarati o primjeni odluke arbitara

Slovenija će poštovati odluku koju će u četvrtak objaviti arbitražni sud o graničnom prijeporu  Slovenije s Hrvatskom, s kojom je potreban dijalog o primjeni te odluke, ali su novi pregovori o rješenju spora isključeni, kazao je u razgovoru za ljubljansko "Delo" slovenski premijer Miro Cerar.

"O implementaciji arbitražne odluke trebat će razgovarati s hrvatskom stranom. No, to naravno ne znači da će se o granici ponovno pregovarati, nego se s Hrvatskom u dijalogu treba uskladiti kako presudu arbitraže provesti", kazao je Cerar za vodeći slovenski dnevnik.

Kako je istaknuo, Slovenija će odluku arbitraže, koja će biti objavljena u četvrtak, "poštovati" i spremna je na njenu implementaciju, a očekuje da će odluku arbitara prihvatiti i Hrvatska.

Slovenski premijer Cerar tijekom dvodnevnog summita čelnika EU-a snažno je lobirao ne bi li dobio potporu za svoje stajalište da se odluka arbitražnog suda o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije mora poštovati, a slovenski mediji iz dana u dan objavljuju priloge o odnosima s Hrvatskom i povijesti graničnog spora, s očekivanjem da će Sloveniji arbitri dodijeliti izlaz na otvoreno more i većinu Piranskog zaljeva (Savudrijske vale). Pri tome u fokus stavljaju dugotrajnost spora koji se nije uspio riješiti tijekom mandata više vlada na jednoj i drugoj strani, te "vitalni" interes Slovenije da "ostane pomorska država".



Priopćenja