Hrvatsko-slovački inovacijski forum

Hrvatska i Slovačka imaju dobre gospodarske odnose, no prostora za napredak ima u brojnim sektorima, primjerice energetici, infrastrukturi, elektroindustriji, prometu, turizmu, istaknuto je u utorak na Hrvatsko-slovačkom inovacijskom forumu u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Perspektivna područja za suradnju su i automobilska industrija, cestogradnja, kemijska industrija, zaštita okoliša i mnoga druga, naglašeno je na skupu koji je okupio predstavnike 18 slovačkih i 36 hrvatskih tvrtki.

Hrvatsko-slovački inovacijski forum održan u sklopu službenog posjeta slovačkog predsjednika Andreja Kiske Hrvatskoj, a na poziv predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. 

Otvarajući forum, Grabar-Kitarović je istaknula kako u robnoj razmjeni sa Slovačkom Hrvatska bilježi visoki deficit, a ulaganja slovačkih tvrtki u hrvatsko gospodarstvo gotovo su pet puta veća od ulaganja hrvatskih tvrtki u slovačko gospodarstvo.

Slovački predsjednik Andrej Kiska je također istaknuo važnost ideja, inovacija, novih tehnologija.

Predsjednik HGK Luka Burilović je istaknuo kako je cilj foruma jačanje gospodarskih odnosa dviju zemalja te kako se ovim susretom otvara prostor za neke nove poslovne prilike.

(Hina)



Priopćenja