London je svjetski lider kad je riječ o kliringu

Nastavno na objavu prijedloga Europske komisije (EK) o mogućnosti premještanja 'euro-clearing' poslovanja (prekogranični obračun velikih plaćanja u eurima) iz Londona u EU nakon 2019, odmah je reagirala predsjednica The City of London Cooperation Catherine McGuinnes izjavivši kako je 'London neusporedivi lider kada je u pitanju clearing'.

Dodala je kako na UK otpada 40 posto globalne trgovine za razliku od EU27, na koje zajedno otpada manje od 10 posto kombiniranog tržišnog udjela. Prema njoj, EU jednostavno nije osposobljena za toliki obim kliringa, dok UK to svakodnevno odrađuje. Iako UK u prosjeku svaki dan obračuna 2,1 bilijuna dolara, odnosno više od 885 bilijuna eura, SAD još uvijek nisu sugerirale navedenu repatrijaciju. U nastojanju da premjesti obračunske kuće iz UK u neke od gradova u eurozoni, EU može sebi nepotrebno naštetiti dok bi fragmentacija deviznih i kamatnih stopa diljem Europe i ostatka svijeta mogla dovesti do povećanja troškova za tvrtke i do 20 posto. Jednako tako McGuinnes je izrazila zabrinutost Cityja kako bi takva politika EU mogla utjecati na međunarodni ekosustav u smislu fragmentacije tržišta te povećanja sistemskog rizika.

'UK je jedino mjesto koje može garantirati financijsku stabilnost uz najmanje moguće troškove iako pozdravljaju konstruktivnu raspravu o ovoj temi', zaključila je predsjednica The City of London Cooperation.



Priopćenja