Podrška Kine inicijativi Pojas i put

Prema riječima kineskog predsjednika Xija Jinpinga, Kina će pojačati financijsku podršku inicijativi Pojas i put s dodatnih 100 milijardi yuana namijenjenih Fondu Puta svile te će ohrabriti financijske institucije da započnu poslovanje u yuanima u vrijednosti koja se procjenjuje na oko 300 milijardi yuana.

Predsjednik Xi Jinping rekao je kako će kineska razvojna banka te Banka Kine za izvoz i uvoz uspostaviti posebne programe u vrijednosti 250 milijardi yuana odnosno 130 milijardi yuana podrške infrastrukturnoj odnosno suradnju u industrijskim kapacitetima i financiranju u okviru Pojasa i puta te dodao  kako će Kina također surađivati s Azijskom bankom za infrastrukturne investicije, Novom razvojnom bankom BRICS-a te drugim multilateralnim institucijama kako bi podržala projekte vezane uz spomenutu inicijativu.

Predsjednik Xi Jinping je tijekom govora na otvorenju Foruma za međunarodnu suradnju Pojas i put izjavio da će Kina pridonijeti s dodatnih 100 bilijuna yuana (oko 14,5 bilijuna američkih dolara) u fond Puta svila. Dokapitalizacija će fondu također pomoći da iskoristi sve prednosti fleksibilizacije i visoke efikasnosti. Financiranje će fondu također pomoći u ulozi financijske poluge.

Stvoren za financiranje Inicijative Pojas i put, Fond Put svile osnovan je u prosincu 2014. godine, te ga zajednički podupiru kineske devizne rezerve, Investicijska korporacija Kine, Banka Kine za uvoz i izvoz i Razvojna banka Kine.



Priopćenja