Linde i Parxair stvaraju najmoćniju tvrtku za industrijski plin

Njemački Linde, najveća svjetska kompanija za proizvodnju i distribuciju industrijskog plina i američki Praxair, najveći igrač tog sektora u Americi i treći u svijetu, spojit će se i tako stvoriti globalno najmoćniju tvrtku za industrijski plin, vrijednu 73 milijardi dolara.

Ujedinjenje je, navodi Reuters, dogovoreno na razini dviju Uprava, koje su poručile da će se kombinirati Praxairova operativna učinkovitost i snaga u obje Amerike s Lindeovom vodećom tehnologijom i jakom prisutnošću u Europi i Aziji.

Na najavu o spajanju su solidno reagirale i burze - Praxairova dionica u New Yorku je skočila za 1,9, a Lindeova u Frankfurtu za 1,4 posto.

Nova njemačko-američka tvrtka bit će holding registriran u Irskoj, gdje radnici nemaju ovlasti suodlučivanja o strategiji tvrtke kao u Njemačkoj. Upravljačke aktivnosti i sastanci uprave vodit će se, pak, u Britaniji.

Očekuje se da će proces biti zaključen u drugoj polovici 2018. Jedan od razloga spajanja, uz težnju za konsolidacijom tržišta, jest i ušteda od barem 1,2 milijardi dolara kroz tri godine.

(Poslovni dnevnik)



Priopćenja