Mjere pomoći kanadskoj drvnoj industriji

Federalna Vlada je u svjetlu nedavnog uvođenja tzv. kompenzacijskih carina od strane SAD-a na uvoz kanadskog mekanog drveta odlučila kanadskoj drvnoj industriji dodijeliti paket pomoći u iznosu od 867 CAD. SAD se na uvođenje carina odlučio na traženje Američke drvne koalicija koji smatraju da kanadsko meko drvo postiže bolju cijenu na tržištu SAD-a jer je subvencionirano od strane provincijske i federalne vlade.

Preliminarna kompenzacijska carina od strane SAD-a od oko 20 posto uvedena je 28. travnja 2017. godine, a u narednim mjesecima očekuje se uvođenje i viših davanja. Američka drvna industrija prozvala je kanadsku Vladu zbog novih državnih subvencija kanadskim drvnim proizvođačima. Federalna Vlada je odgovorila da ovo nisu subvencije nego pomoć u prijelaznom periodu dok se kanadska drvna industrija ne privikne na nova tržišna pravila. Oko 70 posto od obećane svote dano je u vidu zajmova i garancija na zajmove koje će Vlada distribuirati kroz dvije financijske institucije BDC (Banka za razvoj poslovanja) i EDC (Izvozni razvoj Kanade).

Oko 260 milijuna namijenjeno je zaposlenicima u drvnoj industriji koji su ili će izgubiti posao da se prekvalificiraju i unaprijede svoja znanja i vještine, zatim da se prosječno vrijeme traženja posla smanji sa 72 na 38 tjedana te kao pomoć organizacijama autohtonog stanovništva  koji pomažu svojim članovima u traženju novih poslova. Pomoć je namijenjena prvenstveno malim gradovima i ruralnim sredinama koje ovise o drvnoj industriji.

Međutim, ovakva vrsta pomoći kanadskoj drvnoj industriji mogla bi utjecati na daljnje zaoštravanje odnosa i uvođenje dodatnih nameta od američke strane.   



Priopćenja