Hrvatska i Kosovo žele proširiti gospodarsku suradnju

Hrvatska i Kosovo žele proširiti svoju gospodarsku suradnju, složili su se u četvrtak u Zagrebu predsjednici tih dviju država, Kolinda Grabar-Kitarović i Hashim Thaci, naglašavajući povijesno prijateljske odnose Zagreba i Prištine kao i potporu Hrvatske na kosovskom putu euroatlantskih integracija.

 "Kada je riječ o bilateralnim odnosima, oni su vrlo dobri i prijateljski, ali svakako želimo širiti gospodarsku suradnju s Kosovom. Iako Hrvatska ima snažan suficit kad je riječ o trgovini s Kosovom, držim da možemo učiniti puno više, ne samo u prodaji naših proizvoda i usluga već i puno većoj nazočnosti hrvatskih tvrtki na Kosovu kad je riječ o investicijama i daljnjem poslovanju", rekla je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon susreta na Pantovčaku hrvatska predsjednica, dodajući da je zamolila svog kosovskog kolegu da se u tom smislu osobno uključi.

Hrvatska i Kosovo imaju povijesno prijateljske odnose, naglasio je Thaci, ali je također naglasio kako bi gospodarski odnosi mogli biti bolji jer "Hrvatska ima veliki potencijal za ulaganja u sva područja od zajedničkog interesa".

Hrvatska je predsjednica spomenula kako interes imaju tvrtke iz područja energetike kada je riječ o izgradnji dalekovoda i iskorištavanju izvora obnovljive energije, IGH kada je riječ o cestogradnji i graditeljstvu, u proizvodnji željezničkih vozila Gredelj kao jedna od najkonkurentnijih "europskih i svjetskih tvrtki", a u području elektroničke industrije KING ICT.

"Govorili smo i o pitanju INA-e, o svim onim problemima s kojima se INA susreće kao posljedica raspada bivše države i prijenosa imovine, kao i nastojanjima INA-e da se riješe neka tekuća pitanja njihove nazočnosti i proširenja njihove suradnje", rekla je Grabar-Kitarović.

(Hina)



Priopćenja