Promocija Hrvatske kojoj zaštitni znak postaje čisto more

Tim riječkih znanstvenika proveo je opsežno istraživanje vezano za prediktivno modeliranje mikrobiološke kakvoće mora, a rezultat toga je da je njihov rad pod nazivom »Vremenske varijacije i prediktivno modeliranje mikrobiološke kakvoće mora« objavljen u prestižnom svjetskom časopisu Water Research.

Riječ je o vodećem svjetskom časopisu iz područja vodnih resursa, a interdisciplinarni tim riječkih znanstvenika, predvođen voditeljicom Odsjeka mikrobiologije okoliša Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije doc. dr. Darijom Vukić Lušić, razvio je jedinstven prediktivni model koji će omogućiti predviđanje pojave mikrobiološkog onečišćenja prije nego li se ono i dogodi, što predstavlja podizanje zaštite kupača na višu razinu.

Uz znanstvenike riječkog Medicinskog fakulteta iz domene sanitarnog inženjerstva koji su ujedno i djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, istraživanje je okupilo i znanstvenike Tehničkog fakulteta, a timu se pridružio i dr. sc. Slaven Jozić sa splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo. Upravo je interdisciplinarnost projekta, kaže izv. prof. dr. Lado Kranjčević s Tehničkog fakulteta, jedna od vrijednosti provedenog istraživanja.

To je i promocija Hrvatske kojoj zaštitni znak postaje čisto more. Naime, trenutačno je u završnoj fazi prijava većeg hrvatsko-talijanskog EU projekta, a riječ je o suradnji Sveučilišta u Rijeci i Sveučilišta u Bolonji, u koji je uključena ova razvijena tehnologija predikcije onečišćenja.

S obzirom na to da se radi o europskom projektu koji uključuje cijeli Jadran, omogućit će se  izvoz hrvatskog znanja i primjena u talijanskim obalnim gradskim područjima gdje se monitoring radi na isti način kao i kod nas. Riječ je o projektu čija vrijednost iznosi 2 milijuna eura i koji se tiče sigurnosti cijelog obalnog pojasa te uz mikrobiološki monitoring uključuje i kontrolu incidentnih situacija poput nadzora gibanja potencijalnih naftnih fleka – pojašnjava izv. prof. dr. Kranjčević.

Uz doc. dr. Vukić Lušić, izv. prof. dr. Kranjčevića, dr. Slavena Jozića, doc. dr. Lušića na projektu su radili i prof. dr. Senka Maćešić te Luka Grbčić s Tehničkog fakulteta te s Medicinskog fakulteta: doc. dr. sc. Željko Linšak, dr. Lovorka Bilajac i Neiro Bilajac.

Model predikcije je realiziran pomoću računanog programa GosumD (Aimdyn inc.) koji je dobiven na korištenje zahvaljujući suradnji s prof. Igorom Mezićem s University od California Santa Barbara.  

(Novi list)



Priopćenja