Borba protiv klimatskih promjena potaknut će gospodarski rast

Integriranje mjera za borbu protiv klimatskih promjena u redovitu gospodarsku politiku imat će srednjoročno i dugoročno pozitivan utjecaj na gospodarski rast, sukladno novom izvješću OECD-a pripremljenom u kontekstu njemačkog predsjedanja G20.

Studija „Ulaganje u klimu, ulaganje u rast“(Investing in Climate, Investing in Growth) pokazala je da bi spajanje agendi za rast i klimu, a ne tretiranje klime kao zasebno pitanje, moglo dodati 1 posto prosječnom gospodarskom rastu u zemljama G20 do 2021. godine i povećati rast do 2050. godine do 2,8 posto. Ako se u obzir uzmu ekonomske prednosti izbjegavanja utjecaja klimatskih promjena, kao što su obalne poplave ili oštećenja izazvana olujama, neto povećanje BDP-a do 2050. godine bi bilo gotovo 5 posto.

U izvješću se navodi da zemlje G20, koje čine 85 posto globalnog BDP-a i 80 posto emisija CO2, trebaju usvojiti kombinaciju politika rasta i zaštite okoliša prilikom promišljanja njihove sveukupne strategije rasta i razvoja. To znači kombiniranje klimatskih politika, kao što je cijena ugljika, s potpornim ekonomskim politikama kako bi se potaknuo rast usredotočen na ulaganje u infrastrukturu niskih emisija otpornih na klimatske promjene.                                                         



Priopćenja