Kinesko tržište postaje sve otvorenije i konkurentnije

Sada, s više od 20 postrojenja, tri R&D centra i preko 10.000 zaposlenika u Kini, američki proizvođač opreme Caterpillar svjedočio je desetljećima otvaranju Kine i mogućnostima za rast koje je najmnogoljudnija zemlja svijeta dijelila s drugima.

To svakako ne iznenađuje s obzirom na to da Kina stalno pokušavao optimizirati poslovno okruženje za inozemne investitore i to još od provedbe mjera reformi i otvaranja u kasnim 70-im godinama prošlog stoljeća. U ranom stadiju otvaranja, Kina je inozemnim investitorima odobrila “supernacionalni tretman”, s poreznim poticajima i drugim preferencijalnim politikama nezamislivima za domaće tvrtke. Iako su te povlastice ukinute kada je vlada dopustila da tržište igra veću ulogu, one su potaknule brzi rast izravnih stranih ulaganja u Kini.

Priljev izravnih stranih ulaganja porastao je s 40,7 milijardi američkih dolara u 2000. godini na 126 milijardi dolara 2016., sudeći prema podacima Državnog zavoda za statistiku. Priljev je inače prošle godine bio treći po veličini u svijetu iza SAD-a i Ujedinjenog kraljevstva, kako stoji u izvješću Konferencije Ujedinjenih naroda o trgovini i razvoju.

Tvrtka Dow je 2016. uložio u izgradnju dva nova objekta u Kini. Prošlog mjeseca ta je tvrtka udarila temelje za formulirani projekt proširenja postrojenja Polyola. Početkom ovog mjeseca, kinesko Ministarstvo gospodarstva odobrilo je uvjetno regulatorno odobrenje za predloženo spajanje između Dowa i DuPonta, što će tu tvrtku “bolje pozicionirati kako bi se uskladila s potrebama Kine u gospodarskoj preobrazbi”.

(PoslovniPuls)



Priopćenja