Poljski energetski div PGNiG traži čvrsti stav EU protiv Gazproma

Poljska državna kompanija za naftu i plin (PGNiG) pozvala je Europsku komisiju da zauzme čvrsto stajalište u istrazi protiv Gazproma zbog sumnje u zloporabu monopolističkog položaja, tvrdeći da ruska kompanija mora platiti kaznu i prodati imovinu.

Europski regulatori priopćili su u ožujku da bi ustupci koje je Gazprom ponudio nakon optužbi da su zloupotrijebili dominantnu poziciju u opskrbi plinom u srednjoj i istočnoj Europi trebali umanjiti bojazni od daljnjih poremećaja tržišnog natjecanja.

Privremeno rješenje tog slučaja privelo je kraju istragu koja spada među najdulje u povijesti europskih regulatora za zaštitu tržišnog natjecanja a mogla je Gazprom stajati novčane kazne u visini 10 posto ukupnog godišnjeg prometa na globalnim tržištima.

Bruxelles pritom čeka povratne informacije pojedinih država EU i tržišnih sudionika, a Poljska, koja većinu potreba za plinom podmiruje iz ruskog uvoza, poručila je u ožujku da će upotrijebiti "sva pravna sredstva" kako bi blokirala predloženo rješenje.

(Hina)



Priopćenja