EU i Kina moraju hitno sklopiti investicijski sporazum

Europska unija i Kina hitno moraju sklopiti investicijski sporazum kojim bi kineski predsjednik Xi Jinping najlakše ispunio obećanja o otvaranju kineskog gospodarstva svijetu, izjavio je potpredsjednik EK Jyrki Katainen.

Predsjednik Xi je, prvog dana gospodarskog foruma, obećao 124 milijardi dolara ulaganja u projekt novog kineskog Puta svile čiji je cilj poduprijeti ambicije Kine u pogledu globalnog vodstva širenjem infrastrukturne mreže između Azije, Afrike i Europe ali i šire.

Prema riječima ministra trgovine Zhonga Shana, Kina će u idućih pet godina uvesti 2.000 milijardi dolara vrijednih roba od zemalja koje će sudjelovati u inicijativi "Jedan pojas, jedan put".

Drugog dana gospodarskog foruma u Pekingu koji je okupio svjetske čelnike, predsjednik Xi je istaknuo da je odbacivanje protekcionizma ključan element njegove vanjske politike i plana globalnog razvoja.

Kina i EU održat će vlastiti samit u Bruxellesu početkom lipnja, s fokusom na Sveobuhvatni sporazum o investicijama o kojem se trenutno vode pregovori.

Sve više Europljana, kako kaže Katainen, traži od Kine da poduzećima iz EU-a omogući pristup svome tržištu po uzoru na otvorenost tržišta EU kineskim ulaganjima. "Građani u Europi samo traže reciprocitet", kazao je Katainen.

Unatoč kineskim obećanjima da će ukloniti zapreke, vlada u Pekingu suočava se sa sve oštrijim kritikama stranih poslovnih udruženja i vlada, koji tvrde da je Peking premalo učinio po pitanju diskriminatornih mjera i povlaštenog tretmana domaćih kompanija.

(Hina)



Priopćenja