Konferencija Izazovi hrvatske gospodarske diplomacije

U organizaciji HANSA-e i HGK te pod pokroviteljstvom MVEP, održana je konferencija Izazovi hrvatske gospodarske diplomacije. Konferenciju je otvorila predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović te državna tajnica za europske poslove u MVEP-u Marija Pejčinović Burić.

U uvodnom dijelu konferencije prisutnima su se obratili Marija Pejčinović Burić, koja je naglasila, između ostalog, kako gospodarska diplomacija radi u interesu razvoja ukupnog gospodarstva te posebno rasta izvoza, ali i stranih ulaganja u Hrvatsku te zamjenik glavnog direktora Sektora Advantage Austria Austrijske gospodarske komore Michael Otter, koji je govorio o ustrojstvu Austrijske savezne gospodarske komore i njenim iskustvima gospodarske diplomacije.

Nakon toga je održana panel-rasprava u kojoj su sudjelovali Marija Pejčinović Burić, državna tajnica u MVEP-u, Luka Burilović, predsjednik HGK, Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravka d.d., Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastika d.d., Zvonimir Viduka, direktor Altpro d.o.o. i Ante Mandić, predsjednik Uprave IN2 d.o.o.

Također je prikazan film HGK-a o ulozi gospodarske diplomacije u razvoju hrvatskog gospodarstva i povećanju izvoza.

Cilj konferencije je bio sagledavanje mogućih pomaka prema najvažnijim izvoznim tržištima u regiji i na ostalim tržištima diljem svijeta te raspraviti o njima. Bilo je i riječi o iskustvima stranih trgovinskih komora te o novoj ulozi i značenju HGK i MVEP-a u gospodarskoj diplomaciji.

Konferenciji je prethodilo parafiranje sporazuma o suradnji između HGK i MVEP-a, kojim potpisnici utvrđuju spremnost za produbljivanje suradnje na svim područjima značajnima za razvoj gospodarstva Republike Hrvatske, posebice na stvaranju uvjeta za uspostavu i provedbu djelotvorne vanjskotrgovinske suradnje te u promociji hrvatskoga gospodarstva.

Budući da su na konferenciji prisustvovali vodeći gospodarstvenici, ekonomski stručnjaci i predstavnici Vlade RH, to je bila dobra prilika za razmjenu znanja, iskustava i ideja radi rješavanja sve većih izazova s kojima se susreću hrvatski izvoznici.



Priopćenja