NAB objavljuje povrat na polugodišnju dobit

Nacionalna australska banka (NAB) je podigla svoju dobit u prvoj polovici godine za 2,3 posto na 3,29 milijardi dolara i zadržala svoju privremenu dividendu na 99 centi. Prihod za šest mjeseci do 31. ožujka 2017. godine porastao je za 1,8 posto, ali je neto kamatna marža pala za 0,11 postotnih bodova na prethodno odgovarajuće razdoblje 1,82 posto.

"Poslovno okruženje za banke i dalje je izazovno, uključujući povećanu regulatornu promjenu, digitalne smetnje i prekide te povećano očekivanje dioničara", rekao je izvršni direktor Andrew Thorburn.

Neto dobit pala je na 2,55 milijardi dolara u usporedbi s gubitkom od 1,7 milijardi dolara u prethodnom razdoblju. Naknada za loše i sumnjive dugove porasla je za 5,1 posto na 394 milijuna dolara, uglavnom zbog potencijalnih rizika u portfelju komercijalnih nekretnina banke.

Uoči puštanja u promet, NAB-ove dionice su pale za 2,7 posto i to nakon objave konkurentskih banaka o razočaravajućem padu polugodišnje gotovinske dobiti NAB-a, a usred zabrinutosti zbog stanja na stambenom tržištu koje je dostiglo vrhunac.

Glavni izvršni direktor ANZ-a Shayne Elliott izjavio je ovog tjedna kako je usmjerio svoju banku na smanjenje kreditnog rasta zbog povećane regulacije australskog tržišta hipoteka.



Priopćenja