Šveđani proglasili Istru vinskom regijom godine

Jedna od najvećih, neprofitnih, vinskih udruga na svijetu Munskänkarna, s ukupno više od 25 tisuća članova i 170 sekcija po cijeloj Švedskoj i svijetu, odabrala je Istru kao svoju vinsku regiju 2017. godine.

Ranijih su godina vinskim regijama bile proglašene donja Austrija, Montsant i Priorat u Španjolskoj, Napa i Sonoma u SAD-u, ove se godine zbog  klimatskih posebnosti, prekrasnog krajolika  i iznimnih vina koje proizvode istarski vinari, Istra nametnula kao logičan izbor za vinsku regiju godine, priopćeno je iz Vinistre.

Povodom proglašenja Istre vinskom regijom godine, predstavnici udruge Munskänkarna borave u Istri kako bi obišli istarske vinare i posjetili turističke objekte te kako bi započela konkretna suradnja s istarskim vinarima u 2017. godini.

Na svečanosti u Poreču predstavili  su se brojni istarski vinari među kojima i Agrolaguna, Franc Arman, Benvenuti, Cattunar, Coslovich, Demark, Dobravac, Fiore vina, Geržinić, Kabola, Monte Rosso, Pilato, Pjenušci Peršurić, Ritoša, Rossi, San Martino i Trapan.

Tom prigodom predsjednica uprave udruge Munskänkarna Lena Sthal uručila je grb predsjedniku udruge Vinistra Nikoli Benvenutiju, a na svečanosti je nazočio i veleposlanik Švedske u Hrvatskoj Lars Schmidt koji je istaknuo kako ova suradnja  pokazuje da postoji veliki gospodarski potencijal između dviju zemalja u različitim industrijama te kako će konačno i Šveđani kod kuće uživati u vinima jedne od svojih turističkih destinacija.

Inače, proglašenje Istre vinskom regijom godine najava je ovogodišnje Vinistre koja će se od 12. do 14. svibnja održati u Poreču.

(Lider)



Priopćenja