Indonezija na listi zemalja „trgovinske neravnoteže“

Indonezija je među šesnaest zemalja koje je predsjednik Donald Trump izdvojio zbog istrage  trgovinske neravnoteže obećavši slamanje „stranih uvoznika koji varaju”, potpisivanjem dviju novih izvršnih naredbi o trgovini, čiji je cilj identificiranje i eliminiranje zlouporabe u vanjskoj trgovini.

Indonezija je na 15. mjestu na listi, s 13 milijardi USD suficita sa SAD-om, nakon čega slijedi Kanada s 11 milijardi USD viška. Kina je prva s 347 milijardi USD suficita, a slijede Japan, Njemačka, Meksiko, Irska, Vijetnam, Italija, Južna Koreja, Malezija, Indija, Tajland, Francuska, Švicarska i Tajvan.

Indonezijska udruga poslodavaca (Apindo) i Centar za gospodarske reforme (CORE) predložili su da bi Indonezija trebala udružiti snage s drugim zemljama te podnijeti žalbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji protiv Trumpove odluke, dok se ravnatelj Uprave za američke i europske poslove MVP Muhammed Anshor nada da neće biti potrebno poduzimati drastične mjere te da će se problem riješiti tijekom predstojećeg posjeta američkog potpredsjednika Mike Pencea Indoneziji. Zakazani posjet Pencea Indoneziji dogovoren je za kraj mjeseca travnja 2017. u sklopu turneje, gdje će posjetiti Japan, Južnu Koreju i Australiju.



Priopćenja