Poslovni forum „GUAM – područje slobodne trgovine i tranzita“

U Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Ukrajine, 27. ožujka 2017. godine održan je GUAM (Gruzija, Ukrajina, Azerbajdžan i Moldova) poslovni forum „GUAM – područje slobodne trgovine i tranzita“ (GUAM –Territory of Free Trade and Transit), koji je organiziran u sklopu sastanka predsjednika zemalja članica GUAM-a.

Prije foruma su predsjednici Vlada zemlja članica, predsjednik Vlade Ukrajine Volodimir Groisman, predsjednik Vlade Gruzije Giorgi Kvirikashvili, predsjednik Vlade Moldavije Pavel Filip, te potpredsjednik Vlade Azerbajdžana Ismet Abasov, održali zajednički sastanak, te su potpisali dva protokola čiji je cilj potpuna implementacija Sporazuma o slobodnoj trgovini između članica i međusobno priznavanje carinskih procedura svake od članica. Riječ je o Protokolu o odobravanju procedure za uspostavu i aktivnosti radnog tijela koje bi koordiniralo strane ugovora o Sporazumu o uspostavi slobodne trgovine između država članica GUAM-a i Protokolu između carinskih administracija članica GUAM-a o zajedničkom priznavanju pojedinih rezultata carinske kontrole dobara i usluga.

Predsjednici Vlada, zajedno s glavni tajnikom GUAM-a Altaijem Efendievem su istaknuli dosadašnju uspješnu suradnju unutar GUAM-a, koji ove godine obilježava 20. obljetnicu. Ističući ključnu zemljopisnu lokaciju i stratešku važnost zemalja GUAM-a, posebno se govorilo o prirodnom transportnom prolazu i povezanosti između Europe i Azije, te je u tom kontekstu naglašena nužnost daljnje suradnje i ulaganja, te modernizacija transportnih kapaciteta. U zajedničkoj izjavi se ističe kako će zemlje članice i dalje promicati zajedničku suradnju u svim područjima kojima bi se osigurao socijalni i ekonomski razvoj, dobrobit, te sigurnost i stabilnost zemalja članica.

Poslovni forum otvorio je predsjednik ukrajinske vlade Groisman istaknuvši važnost prvog sastanka u ovom formatu, ali i važnost potpisanih Protokola, rekavši kako je danas započela nova, povijesna suradnja s GUAM-om.

Nakon uvodnih govora održana su dva panela „GUAM Free Trade Zone: current status and perspectives of cooperation“ i „GUAM Transport Corridor: current status and perspectives of cooperation“, na kojima se razgovarao o tehničkim aspektima suradnje unutar potpisanih protokola.



Priopćenja