O Carinskoj uniji država zapadnog Balkana

Takvom unijom ukidaju se unutrašnje carine i kontingenti, ali svi moraju primjenjivati istu carinu prema trećim zemljama. To je svakako nešto što u velikoj mjeri komplicira ovakvu uniju.  Osim toga Srbija ima sporazum o slobodnoj trgovini sa nekoliko država; Rusijom, Bjelorusijom, Turskom. Ulazak u carinsku uniju značio bi da ili druge zemlje trebaju potpisati takve sporazume ili ih Srbija treba napustiti. 

Carinska unija država Zapadnog Balkana, Srbije, BiH, Crne Gore, Makedonije i Albanije bila je i jedna od tema prošlotjednog sastanka predsjednika vlada tih država u Sarajevu.

Za takvo jedinstveno tržište, sa 20 milijuna potrošača, trenutno, najviše interesa pokazuje Srbija, koja je vec´ članica CEFTA sporazuma, koji predstavlja pripremnu fazu za ulazak u EU i koji se, za Srbiju pokazao kao jako dobar, jer je pružio moguc´nost povec´anja trgovinske razmjene.

Ako bi EU preuzela odgovornost za realizaciju carinske unije onda bi to vjerojatno značilo da bi zahtijevala od država potpisnica na ujednačavanje carine, a možda bi od Srbije tražila raskidanje ugovora o slobodnoj trgovini sa Rusijom.



Priopćenja