Novi Zeland: Aktualne gospodarske informacije

Slijedom pada proizvodnje u sektorima mliječnih proizvoda i mesa, u zadnjem godišnjem tromjesečju novozelandski izvoz se količinski smanjio za 5,8 posto, no uz rast cijena proizvoda u mliječnoj industriji pad prihoda od izvoza smanjen je za 0,6 posto (11,3 milijarde NZD).

Prema objavljenim podacima, u trgovinskoj razmjeni s Kinom, novozelandska pokrivenost uvoza izvozom porasla je za skoro 13 posto (cijene izvoza porasle su 7,7 posto dok su uvozne pale 5 posto), dok je s Europskom Unijom pokrivenost uvoza izvozom smanjena za 1,4 posto.

Prema najnovijim statističkim podacima, u 12 mjeseci do siječnja, slijedom pozitivnih migracijskih trendova, broj neto doseljenika na Novi Zeland dosegnuo je rekordnih 71.300. Također, samo u siječnju 2017. godine ostvaren je migracijski saldo (razlika broja doseljenih i broja odseljenih osoba) od 6.460, što predstavlja peti mjesec za redom u kojem neto migracija prelazi broj od 6000 osoba.

Ministarstvo poslovanja, inovacija i zapošljavanja Novog Zelanda objavilo je projekcije za narednih 10 godina prema kojima će rast zaposlenosti biti najveći u visoko kvalificiranim zanimanjima (27.400 novih radnih mjesta godišnje), a najniži za nisko kvalificiranu radnu snagu (14.200 godišnje). Prema predviđanjima, građevinska industrija će bilježiti najveći porast od 6,800 novih radnih mjesta godišnje, dok se najsporiji rast očekuje u primarnim industrijama gdje bi iznosio 1,300 radnih mjesta godišnje.



Priopćenja