WTO: Stupio na snagu prvi globalni sporazum o uklanjanju carinskih barijera

U srijedu je na snagu stupio međunarodni sporazum o uklanjanju carinskih barijera koji bi mogao povećati globalnu trgovinu za 1.000 milijardi dolara godišnje, izvijestili su iz Svjetske trgovinske organizacije (WTO). Sporazum o olakšavanju trgovine obvezuje zemlje na uklanjanje propisa kojima se koči trgovinska razmjena.

Bude li u cijelosti proveden, njegova bi vrijednost do 2030. godine trebala dosegnuti 0,5 posto globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP), poručio je Roberto Azevedo, generalni direktor WTO-a. Trgovinski troškovi smanjit će se pak za 14,3 posto, izračunali su ekonomisti pri WTO-u.

Zemlje članice WTO-a moraju prema tom sporazumu smanjiti dokumentaciju potrebnu za prekograničnu trgovinu. Ujedno su obvezne povećati transparentnost trgovinske legislative i izgraditi odgovarajuću infrastrukturu i carinsku upravu kako bi se zajamčio nesmetan protok roba.

Time bi se uvoznicima i potrošačima priskrbile godišnje uštede od šest milijuna dolara, izračunali su u specijaliziranoj agenciji Ujedinjenih naroda (UN). Sporazum je stupio na snagu nakon što su Ruanda, Oman, Čad i Jordan službeno poduprli sporazum, čime je broj participirajućih zemalja premašio potrebnih 110.

(Hina)



Priopćenja