Izvoz Kine u siječnju porastao za 15,9 posto, a uvoz za 25,2 posto

Kineski izvoz denominiran u yuanima porastao je u siječnju za 15,9 posto na godišnjoj razini, dok je uvoz porastao za 25,2 posto. Obujam inozemne trgovine dosegnuo je u siječnju 2,18 trilijuna yuana (482,2 milijarde USD), što je porast za 19,6 posto na godišnjoj razini, objavila je Državna carinska uprava. To je dovelo do mjesečnog trgovinskog suficita od 354,53 milijarde yuana, što je za 2,7 posto manje u odnosu na godinu ranije.

Vanjskotrgovinska razmjena s Europskom unijom, najvećim trgovinskim partnerom Kine, porasla je u siječnju za 14,1 posto na godišnjoj razini. U istom razdoblju je vanjska trgovina sa Sjedinjenim Američkim Državama, drugim po veličini kineskim trgovinskim partnerom, porasla za 21,9 posto, dok se razmjena sa zemljama ASEAN-a, trećim po veličini trgovinskim partnerom Kine, povećala za 18,8 posto.

Izvoz strojeva i elektronike povećao se u siječnju na godišnjoj razini za 16,6 posto, što čini 56,1 posto ukupnog izvoza. U međuvremenu je uvoz velikih robnih dobara, kao što su željezna ruda i nafta, u siječnju nastavio rasti, uključujući i opći porast cijena.



Priopćenja