Šleperi jabuka odlaze za Rusiju

Iz hladnjače Zemljoradničke zadruge Voćko u Tavankutu šleperi jabuka odlaze za Rusiju. Naselje Tavankut, poznato je po izuzetnim ratarima i voćarima koji su se među prvima udružili i izgradili hladnjaču za skladištenje jabuka, a sada su pred novim poslovnim poduhvatom.

Nabavili su liniju za probnu proizvodnju sokova od jabuke, što bi mogla biti prekretnica u poslovnim planovima ovih vrijednih voćara. Riječ je o maloj proizvodnoj liniji, kapaciteta 40 litara na sat, ali ona je i nabavljena kao pilot projekt, koji će pokazati koliko će proizvoda uspjeti plasirati na tržište, odnosno kakva reakcija kupaca prema tom proizvodu se može očekivati. O tim pokazateljima ovisiti će i daljnji planovi.

Marijan Davčik, direktor Voćka, zadruge u kojoj je okupljeno oko 20 zadrugara čiji se voćnjaci prostiru na više od 300 hektara površine kaže kako se kao mogućnost novog prihoda pojavila proizvodnja sokova, i to 100 posto cijeđena jabuka bez aditiva i dodatnih šećera.

Ukoliko se pokaže uspješnom, plan je širenje proizvodnje i orijentacija na strana tržišta. Zbog toga traže partnere jer bi tada ulaganja išla i do 100.000 eura. Paralelno, razmišljaju i o sušenju jabuke kao još jednom isplativom projektu.

Neki inicijalni kontakti sa voćarima i industrijom prerade voća iz Hrvatske uspostavljeni su sredinom prošle 2016. godine kada je grupa gospodarstvenika iz Međimurja u organizaciji Generalnog konzulata RH u Subotici posjetila u sklopu svojeg posjeta Vojvodini i Tavankut, te zadrugu Voćko.



Priopćenja