Kina i SAD najavljuju promjenu paradigme u odnosima

Promjena u kinesko-američkim trgovinskim odnosima dobila je u četvrtak još jasnije obrise nakon što je Kina naznačila da bi mogla prilagoditi ulaganja u američke državne obveznice dok je novoizabrani američki predsjednik na čelo novog trgovinskog tijela imenovao oštrog kritičara azijskog diva.

Kina bi mogla prilagoditi ulaganja u američke državne obveznice, kazao je u četvrtak na brifingu s novinarima dužnosnik kineskog regulatora za valutne tečajeve Li Hongyan. Dodao je ipak kako su smanjena ulaganja u obvezničke portfelje samo taktički potez.

Kina već desetljećima gomila američke državne obveznice i bilježi višak u trgovinskoj razmjeni sa SAD-om još od 1985. godine. U međuvremenu su odlučili promijeniti ekonomski model i preusmjeriti naglasak s izvoza na potrošnju.

U međuvremenu su također u više navrata devalvirali juan, čiji je tečaj bio vezan za dolar, u kontekstu očekivanja podizanja ključnih kamatnih stopa u SAD-u. Američka središnja banka podigla ih je u prosincu prošle godine i ponovo u prošlom tjednu na temelju stabilizacije gospodarstva i posebno tržišta rada.

(Hina)



Priopćenja