Rast cijena sirovina ne bi trebao izazvati proračunske dvojbe

Rast  cijena  sirovina ne bi trebao izazvati proračunske dvojbe, javlja ABC, u osvit predstavljanja novog australskoga saveznog proračuna. Imajući na umu slabašan rast plaća te nisku stopu novog zapošljavanja, ali i po prvi puta u više od pet godina, negativnu /-0,5 posto/ stopu  tzv. rasta GDP-a, stručnjaci predviđaju određeni proračunski pad u izvršenju istog. No, glavni ekonomist australske nacionalne banke, Alan Oster, upravo u slabom rastu plaća i zapošljavanja vidi kontrapunkt za utjecaj rasta cijena sirovina, u odnosu na izvršenje proračuna. 

Deloitte je pak, u svom proračunskom monitoriranju  prošlog mjeseca predvidio australski  gotovinski, proračunski deficit od 40,5 mlrd AUD, što je za oko 3,4 mlrd AUD više nego u svibanjskom proračunu. Agencije za kreditni rejting navedeno su primile na znanje , naglašavajući ministru financija Scottu Morrisonu svoja  očekivanje realnog  pristupa proračunskom balansiranju, neovisno od optimističnog rasta cijena sirovina. 

Cijene željezne rudače su najviše u zadnje dvije godine, skoro  84  USD po toni, dok su u veljači bile na najnižoj razini, 38 USD po toni. Kinesko gospodarstvo, kao veliki korisnik australske rudače, je nepredvidivo u svojoj potražnji.  A  cijena ugljena za domaćinstva je također, zasada, dvostruko povećana. Ove dvije navedene sirovine su, u svojim kategorijama, glavne dohodovne, proračunske stavke /putem ubiranja poreza na iste/.  Australska vlada ipak „lakše diše“ s ovakvim višim cijenama sirovina i sa njihovom povećanom potražnjom. Za sada, tzv. nominalni rast od 0,5 posto, koji je zabilježen u trećem tromjesečju ove godine govori o godišnjem nominalnom rastu od 3 posto kroz godinu. U odmjeravanju snaga različitih  statističkih podataka i metoda, moglo bi se desiti da se one međusobno ponište i tako ostvare neutralni rezultat.



Priopćenja