Rebalansom proračuna za 2016. smanjuje se deficit

Hrvatska Vlada bi na sjednici u Vukovaru trebala donijeti rebalans ovogodišnjeg proračuna u skladu s promjenama u njezinu ustrojstvu te pozitivnim makroekonomskim kretanjima, zbog kojih je i projekcija gospodarskog rasta povećana s 2 posto na 2,6 posto, dok bi manjak opće države iznosio 1,7 posto BDP-a ili 1 postotni bod manje od prvotnog plana.

Prijedlogom rebalansa ukupni bi prihodi proračuna iznosili 116,37 milijardi kuna, što je 1,45 milijardi kuna ili 1,3 posto više nego je prvotno bilo planirano, dok se ukupni rashodi smanjuju za 684,6 milijuna kuna, na 121,72 milijarde kuna.

Tako bi manjak državnog proračuna iznosio 5,35 milijardi kuna ili 1,6 posto BDP-a, što je u odnosu na prvotni plan smanjenje za 2,1 milijardu kuna ili 0,6 postotnih bodova BDP-a.

S obzirom da se planira da će izvanproračunski korisnici ostvariti manjak od 0,3 posto BDP-a, dok bi lokalne jedinice ostvarile višak od 0,2 posto BDP-a, očekuje se da će ukupni manjak proračuna opće države iznositi 1,7 posto BDP-a, što je 1 postotni bod manje u odnosu na trenutno važeći plan.

(Hina)



Priopćenja