Ciljevi reforme gospodarski rast i zapošljavanje

Porezna reforma predstavlja prvu i ključnu mjeru za unaprjeđenje ukupne gospodarske situacije u zemlji, poručio je premijer Plenković.

Riječ je o velikom, cjelovitom paketu zakona, čiji je glavni cilj gospodarski rast i zapošljavanje, jačanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva, naglašenija socijalna pravednost, poticaji demografskoj obnovi, zadržavanje visokoobrazovnih kadrova u Hrvatskoj, poticaji razvoju poduzetništva, obrta i poljoprivrednicima.

Uz rasterećenje poduzetnika i građana kroz snižavanje poreznih stopa, naglašava premijer, u poreznoj reformi vodilo se računa o održivosti javnih financija i održivosti financiranja funkcija lokalne samouprave, ali i ostvarivanju ključnog makroekonomskog cilja – deficita opće države u 2017. godini na razini 2 posto BDP-a.

Pojednostavljenjem i izmjenama u sustavu poreza na dobit, dodaje Plenković, najznačajnija promjena je smanjenje opće porezne stope s 20 na 18 posto, a za male, i srednje poduzetnike te poljoprivrednike na 12 posto.

Ističe i da predloženim izmjenama poreza na dohodak "nitko ne gubi", a za 1,8 milijuna građana se smanjuje porezno opterećenje.

Objašnjava kako to znači da se u ovoj fazi provedbe reforme zadržava opća stopa PDV-a, ali i postojeća najniža stopa PDV-a (5 posto) za kruh, mlijeko, lijekove, ortopedska pomagala te knjige.

(Hina)



Priopćenja