Za zaštitu oceana investicija od 1,5 milijardi kanadskih dolara

Predsjednik Vlade Trudeau i federalni ministar transporta, Garneau, najavili su da će federalna Vlada uložiti 1,5 milijarde CAD u plan zaštite Atlantskog, Tihog i Arktičkog oceana od opasnosti koje prijete od izlijevanja naftnih tankera i posljedica naftnih mrlja.

Investicijom će se tijekom idućih pet godina kreirati sigurnosni pomorski sistem, obnoviti pomorski ekosistem i istraživati najefikasnije metode čišćenja posljedica izlijevanja nafte u more. Predsjednik Vlade Trudeau je nazvao ovu investiciju „najvažnijom investicijom ikada poduzetom kako bi se zaštitili naši oceani i obalna linija“. Najava je došla tri tjedna nakon potonuća tegljača kod obale provincije Britanska Kolumbija koji je prevozio tisuće tona dizela i maziva koja su završila u moru. Osim već navedenog, sredstva će biti utrošena za podizanje kapaciteta obalne straže, izgradnju novih spasilačkih stanica, uvođenje strožih pravila za kompanije čije poslovanje utječe na zagađivanje morske obale te osnivanje timova sastavljenih od pripadnika autohtonog stanovništva.

Premijerka B.C.Clark, čija je Vlada podnijela dugu listu zahtjeva, izrazila je zadovoljstvo izloženim planom koji će odgovoriti na rastuće potrebe zaštite okoliša. Ovaj potez pozitivno je primljen i od strane pripadnika autohtonog stanovništva i lokalnih udruženja za zaštitu okoliša.



Priopćenja