Hrvatska ima znatan potencijal za rast halal proizvodnje i turizma

Tržište halal proizvoda jedno je od najbrže rastućih u svijetu, a Hrvatska ima značajan potencijal za razvitak halal proizvodnje i turizma, istaknuto je na najvećem ovogodišnjem kongresu o halal tržištu - World Halal Day Croatia 2016., koji je u srijedu počeo u Opatiji.

Kongres je otvorila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, kazavši da cijeni suradnju s Islamskom zajednicom u Hrvatskoj, da je zajednički učinjeno puno na promicanju gospodarstva, kao i da je puno učinjeno kako bi se pomoglo razumijevanju islama i nestanku ksenofobije zbog nepoznavanja i nerazumijevanja.

Tržište halal proizvoda u svijetu vrijedno je oko dvije tisuće milijardi američkih dolara na godišnjoj razini i jedno je od najbrže rastućih u svijetu, istaknuto je na skupu. U Hrvatskoj se, kako je rečeno, proizvodi oko 2.500 halal proizvoda, i da potražnja raste. Predviđa se  da bi halal tržište do 2021. moglo doseći vrijednost veću od tri  tisuće milijardi američkih dolara na godišnjoj razini, ali i da je potrebno uspostaviti sustav za ujednačavanje različitih halal certifikata.

Na trodnevnom skupu sudjeluje oko 40 stručnjaka i 20 izlagača iz više od 30 zemalja, a organizirali su ga Centar za certificiranje halal kvalitete i Islamska zajednica u Hrvatskoj. World Halal Day jedinstven je događaj o trendovima i potencijalima halal tržišta u različitim gospodarskim granama uključujući halal turizam, islamsko bankarstvo i financije, halal kozmetiku i farmaciju.

Prvi dan kongresa posvećen je temi halal tržišta, a sljedeća dva dana bit će riječi o halal turizmu, islamskom bankarstvu i financijama. Sudionici kongresa upoznat će se s prilikama poslovanja na tržištima Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske, Irana i drugih zemalja.

(Hina)



Priopćenja