DZS: Pad potrošačkih cijena u rujnu

U Hrvatskoj su u ovogodišnjem rujnu potrošačke cijene pale 0,9 posto na godišnjoj razini, manje nego mjesec dana prije kada su skliznule 1,5 posto, no i dalje ukazuju na nastavak višegodišnjih deflacijskih pritisaka.

Objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) ukazuju na nastavak deflacijskih pritisaka, s obzirom da je trend pada potrošačkih cijena ušao već u treću godinu. No, ti su pritisci ponešto oslabili jer su u rujnu potrošačke cijene na godišnjoj razini skliznule manje nego u kolovozu.

U rujnu su na godišnjoj razini najviše pale cijene komunikacija, za 3,6 posto, a slijedile su cijene stanovanja, vode, električne energije i plina s padom od 3,3, što je ponajviše posljedica pada cijena plina za 18,5 posto. Cijene prijevoza pale su, pak, za 2,1 posto, pri čemu su cijene goriva za prijevozna sredstva skliznule 3,1 posto. Cijene rekreacije i kulture bile su za 1,2 posto manje nego u istom lanjskom mjesecu, dok su cijene alkoholnih pića i duhana skliznule za 0,2, a hrane i bezalkoholnih pića za 0,1 posto.

 S druge strane, najviše su na godišnjoj razini porasle, za 1,7 posto, cijene odjeće i obuće, a slijedile su cijene zdravlja, s rastom od 1,9 posto, dok su cijene restorana i hotela porasle 1,5 posto. Cijene obrazovanja ojačale su na godišnjoj razini za 0,7 posto, cijene pokućstva i opreme za kućanstvo za 0,6 posto, a cijene raznih dobara i usluga za 0,4 posto.

(Hina)



Priopćenja