Gospodarstvo Latinske Amerike porast će iduće godine

Latinska Amerika suočena je ove godine s dubljom recesijom no što se očekivalo ali će iduće godine porasti 1,5 posto zahvaljujući višim cijenama sirovina i oporavku vodećih trgovinskih partnera, prognozirali su Ujedinjeni narodi.

S obzirom na duboku recesiju u Brazilu, Argentini i Venezueli, gospodarstvo Latinske Amerike u cjelini smanjit će se ove godine 0,9 posto, procjenjuju u Ekonomskoj komisiji za Latinsku Ameriku i karipsku regiju (ECLAC).

U 2017. godini Latinska Amerika ponovo bi mogla zabilježiti rast aktivnosti, za 1,5 posto, zahvaljujući višim cijenama sirovina koje su glavni oslonac tamošnjih gospodarstava, te oporavku ključnih trgovinskih partnera.

Među vodećim gospodarstvima Brazil bi u 2017. godini trebao ponovo zabilježiti blagi rast, za 0,5 posto, nakon prognoziranog 3,4-postotnog pada u ovoj godini. Argentini ECLAC predviđa još snažniji rast u 2017. godini, za 2,5 posto, nakon 1,8-postotnog pada u 2016. godini. U Venezueli aktivnosti bi se pak u 2017. godini trebale smanjiti 4,0 posto, što je ipak upola blaže od prognoziranog pada u ovoj godini. Meksiko bi pak ove godine trebao bilježiti rast po stopi od 2,1 posto, te od 2,2 posto u 2017. godini, procjenjuju u UN-ovoj komisiji.

Upozoravaju ujedno da su nužne jače investicije i bolja produktivnost kako bi se ostvario snažniji tempo rasta u 2017. godini, uz ključnu ulogu ulaganja u infrastrukturu i tehnološke inovacije.

(Hina)



Priopćenja