Istarska delicija među elitom zaštićenom oznakom izvornosti

U talijanskom gradu Parmi proteklog je vikenda održan tradicionalni 19. festival pršuta, koji je prvi put imao međunarodnu dimenziju, budući da su u glavne festivalske događaje uključeni i pršuti izvan Italije. Nakana je organizatora naime bila da kroz ovu manifestaciju predstave i druge europske pršute koji su, poput domaćeg iz Parme, zaštićeni europskom oznakom izvornosti.

Ovaj put su to bili istarski pršut, kojeg je u Parmu pošla predstaviti 11-eročlana delegacija općine Tinjan kao "općine istarskog pršuta", Udruga proizvođača istarskog pršuta te županijskog odjela za poljoprivredu, i španjolski pršut Jamon Iberico de Bellota, koji se proizvodi u mjestu Jerez de los Caballeros. Osim domaćeg prosciutto di Parma, na festivalu su predstavljena još dva talijanska pršuta s oznakom izvornosti: San Daniele te prosciutto di Cuneo, koji se proizvodi nedaleko od Torina. Pritom je zgodnom koincidencijom ispala činjenica da su istarski Tinjan i španjolski Jerez odnedavno zbratimljene općine s već uhodanom suradnjom temeljenom baš na proizvodnji i promociji pršuta.

(Glas Istre)



Priopćenja