Porast industrijske proizvodnje u srpnju

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u srpnju ove godine porasla za 1,2 posto na godišnjoj razini, što je već 18. mjesec zaredom kako raste, a uz zadržavanje povoljnih trendova u inozemnoj potražnji, analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) i u nastavku godine očekuju nastavak njezina rasta, što će u konačnici rezultirati pozitivnim doprinosom na rast BDP-a.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak da je industrijska proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, u srpnju pala za 0,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na srpanj prošle godine porasla za 1,2 posto.

To je sporiji rast nego mjesec dana prije, kada je proizvodnja na godišnjoj razini porasla 4,1 posto. Ujedno, to je već 18. mjesec zaredom da industrijska proizvodnja raste na godišnjoj razini, što nije zabilježeno još od 2007., dvije godine prije šestogodišnje recesije.

U srpnju je najviše, za 7,3 posto na godišnjoj razini, skočila proizvodnja energije, a s rastom od 3,2 posto slijedila je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju.

U prvih sedam mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja porasla 4,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

(Hina)



Priopćenja