Požari u Kanadi uzrokovali najveći tromjesečni pad BDP-a u sedam godina

Šumski požari u Alberti, regiji bogatoj naftnim pijeskom, poremetili su proizvodnju nafte i snažno zakočili kanadsko gospodarstvo, prouzročivši u drugom tromjesečju najveći pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u sedam godina, pokazali su službeni podaci.

Bruto domaći proizvod pao je u drugom tromjesečju za 0,4 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada je porastao 0,6 posto. Pad aktivnosti u razdoblju od travnja do lipnja najveći je od 2009. godine.

Na godišnjoj razini aktivnosti su u drugom tromjesečju smanjene 1,6 posto, navode u statističkom uredu, izdvajajući u prvom redu okruženje kontinuirano niskih cijena nafte.

Proizvodnja nafte znatno je smanjena nakon što je u svibnju zbog požara evakuirano 100.000 stanovnika Fort McMurraya i zaposlenika obližnjih pogona u srcu Alberte, regije bogate naftnim pijeskom.

Prema nekim je procjenama proizvodnja smanjena za 1,2 milijuna barela, i to u razdoblju u kojem se kanadsko gospodarstvo još prilagođavalo oštrom padu cijena nafte u 2014. ispod razine od 50 dolara za barel, s prethodnih više od 100 dolara za barel. Problemi su pogodili i proizvođače industrijskih strojeva namijenjenih naftnom sektoru.

(Hina)



Priopćenja