Hollande o Brexitu i TTIP-u

Francuski predsjednik Francois Hollande izjavio je u utorak da pregovori o britanskom izlasku iz Europske unije moraju završiti 2019. i da je odluka o napuštanju bloka nepovratna.

"Sve mora biti gotovo 2019. godine. Ta odluka znači da Britanija, kada jednom ode, više ne može sudjelovati u europskom odlučivanju. Neće moći pristupiti jedinstvenom tržištu ako ne prihvati četiri slobode, sve propise i proračunsku solidarnost", istaknuo je Hollande na sastanku sa stranim veleposlanicima.

Rekao je da britanska premijerka Theresa May mora donijeti teške odluke za koje joj treba vremena, ali ne može otezati s početkom istupnih pregovora, jer to ne bi bilo dobro niti za Britaniju niti za Europu.

Potvrdio je i da su pregovori EU-a i SAD-a o slobodnoj trgovini (TTIP) "zapeli" i mali su izgledi da će se dogovor postići do kraja godine, rekao je Hollande. U obraćanju veleposlanicima dodao je da ne može poduprijeti dogovor koji bi se postigao prije isteka mandata američkog predsjednika Baracka Obame u siječnju iduće godine.

(Hina)



Priopćenja